Diftar+

Gemeente Weststellingwerf wil de hoeveelheid restafval per inwoner flink verminderen. Dat is beter voor het milieu en op termijn voor de portemonnee. Daarom wordt in 2026 diftar+ ingevoerd.

Je betaalt dan niet langer één vast bedrag, maar:

  • Een vast (laag) basisbedrag
  • Per keer dat je de restafvalcontainer laat legen
  • Per kilo restafval

Maak je gebruik van een ondergronds container? Dan betaal je per klepbeweging.

Met diftar+ heb je dus zelf deels invloed op hoeveel je betaalt voor je afval. Hoe minder afval je hebt, hoe minder je betaalt.

Kosten:

Hoe werkt betalen per kilo?

De afvalwagen weegt de container voor het restafval met een chip. Vlak voordat de container wordt geleegd en vóór het terugplaatsen op de straat. De weeginstallatie berekent zo het nettogewicht restafval in de container. Je betaalt dus alleen voor het restafval dat je in de container had. 

Als je gebruikmaakt van een ondergrondse container, betaal je per keer dat je de klep opent.

Wat gaat het legen per kilo kosten?

Het is nog niet bekend wat de tarieven worden. Dit wordt aan het eind van 2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Hoeveel je uiteindelijk gaat betalen, hangt af van de hoeveelheid afval die je hebt.

Is diftar+ niet veel duurder voor inwoners?

Restafval wordt steeds duurder door hogere verbrandingsbelastingen vanuit het Rijk. Met diftar+ willen we ervoor zorgen dat de kosten van afvalverwerking niet verder oplopen. Als we niet op diftar+ overgaan, worden de kosten voor inwoners in de toekomst nog hoger.

Ik heb een laag inkomen en betaal nu geen afvalstoffenheffing. Verandert dit vanaf 2026?

Inwoners met een laag inkomen betalen op dit moment geen afvalstoffenheffing. Vanaf 2026 hoeven zij het vaste tarief van de afvalstoffenheffing ook niet te betalen. Wel moeten ze betalen:

  • per keer dat de restafvalcontainer geleegd wordt
  • per kilo restafval

Om deze extra kosten laag te houden, hoeven ze maar een deel hiervan te betalen. Op deze manier stimuleren we iedereen om zijn/
haar afval (beter) te scheiden en profiteer je ervan als je dit goed doet. De lagere tarieven worden automatisch verrekend als je recht hebt op kwijtschelding. 

Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt?
Klik dan hier of neem contact op met de gemeente via invordering@owo-gemeenten.nl.

Overige vragen:

Waarom gaat de gemeente diftar+ invoeren?

Diftar+ helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen. Dat is nodig omdat nog veel restafval wordt verbrand. Het verbranden van restafval is slecht voor het milieu. Daarnaast blijven de kosten voor het verbranden maar stijgen door de verbrandingsbelasting. Als de gemeente nu geen maatregelen tegen de hoeveelheid restafval neemt, wordt het verwerken van afval duurder voor iedereen.

Restafval bestaat nu nog voor een groot deel uit herbruikbare grondstoffen. Zoals etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en glas. Dit hoort daar niet thuis. Door deze grondstoffen beter te scheiden, vermindert de hoeveelheid restafval. Met diftar+ stimuleert de gemeente inwoners om dit te doen. Hoe beter je afval scheidt, hoe minder je betaalt.

Wat verandert er dit jaar door de invoering van diftar+?

In 2025 wordt het diftar-systeem voorbereid en getest. Dit verandert er in 2025:

  • Omrin zamelt het restafval en gft+e afval in. De gemeente doet dit niet meer;
  • Omrin gaat met nieuwe vuilniswagens rijden die het afval kunnen wegen;
  • De restafvalcontainers en gft+e containers worden vervangen door nieuwe containers;
  • Als de nieuwe vuilniswagens en containers er zijn, wordt het restafval gewogen. Vanaf juli kun je in de Omrin Afvalapp zien hoeveel restafval je aanbiedt.
  • Voor alle vragen over de inzameling van restafval en gft+e afval kun je voortaan bij Omrin terecht via syp@omrin.nl of 0900 210 0215. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een kapotte container en het legen van de containers.
  • We nemen maatregelen om bepaalde doelgroepen te compenseren. Je kunt je hier binnenkort voor aanmelden. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Je betaalt in 2025 de normale afvalstoffenheffing. Pas vanaf 2026 ga je betalen voor diftar+.

De gemeente gaat gratis keukenbakjes uitdelen. Hoe kom ik hieraan?

Veel groente, fruit en etensresten worden bij het restafval gedaan. Zonde! Doe dit afval altijd in de gft+e container. Dat is beter voor het milieu én zo is je restafvalcontainer minder zwaar. Hoe minder kilo afval in de restafvalcontainer, hoe minder je betaalt in 2026. Wist je dat een bakje op het aanrecht een makkelijke manier is om groente, fruit en etensresten te scheiden? Daarom delen we gratis keukenbakjes uit!

In april krijg je een afvalkrant thuisgestuurd. Hierin staat een voucher. Tegen inlevering van deze voucher ontvang je een gratis keukenbakje. 

Je kunt de voucher inleveren op:
• Afvalbrengstation in Wolvega (tijdens openingstijden)
• Gemeentehuis in Wolvega (tijdens openingstijden)
• Weekmarkt in Noordwolde op vrijdag 23 mei van 9.00 tot 17.00 uur
 

De deksel van mijn nieuwe container sluit niet goed. Wat kan ik hieraan doen?

De nieuwe containers hebben een tijdje opgestapeld gestaan. De deksels zijn daardoor iets vervormd en sluiten niet altijd goed. Dit is normaal en trekt vanzelf bij. Een tijdje iets zwaars op de deksel leggen helpt. Je kunt de deksel ook zelf in model drukken. Benieuwd hoe dit werkt? Bekijk dit filmpje.

Nieuws

  • Rondleiding bij Ecopark De Wierde

    Benieuwd wat er met jouw afval gebeurt? Ga mee op rondleiding bij Ecopark De Wierde. Je krijgt een kijkje achter de schermen bij Omrin. Een medewerker laat je zien hoe alle verschillende soorten afval verwerkt worden.

  • Wasbare luiers: goed voor de wereld en je portemonnee

    Toen Ties zijn dochter acht maanden oud was, had hij al duizend luiers weggegooid. Dat voelde als verspilling. Zowel zonde van het geld als slecht voor de wereld. Dit besef zette hem en zijn vrouw Anne aan het denken: wasbare luiers, zou dat iets voor ons zijn?

  • Omwisselactie containers in Weststellingwerf van start

    Huishoudens in Weststellingwerf ontvangen een nieuwe restafvalcontainer en gft+e container. Deze week is Omrin gestart met de omwisselactie in Wolvega. Wethouder Heidi den Hartigh hielp daarbij.

Stel jouw vraag over afval

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Afhankelijk van je vraag, helpt Omrin of de gemeente je graag verder.

Stel hier je vraag

Luchtfoto van containers op het afvalbrengstation