Diftar

Gemeente Weststellingwerf wil de hoeveelheid restafval per inwoner flink verminderen. Dat is beter voor het milieu en op termijn voor de portemonnee. Daarom wordt in 2026 diftar+ ingevoerd. Je betaalt dan een vast tarief, per keer dat de grijze container geleegd wordt en voor elke kilo restafval.

Wat is diftar+?

Diftar+ staat voor verschillende tarieven. Met diftar heb je gedeeltelijk zélf invloed op hoeveel je betaalt voor je afval. Je betaalt niet langer één vast bedrag. Je betaalt met diftar+:

  • Een vast (laag) basisbedrag;
  • Per keer dat je de grijze container laat legen;
  • Per kilo restafval

Hoe minder afval je hebt, hoe minder je dus betaalt.

Maak je gebruik van een ondergronds container? Dan betaal je per klepbeweging.

Wanneer wordt diftar+ ingevoerd?

In 2026 wordt diftar+ ingevoerd. Je betaalt dan een vast basisbedrag, per leging en per kilo restafval.

In 2025 gaan we proefdraaien met diftar+. 

Wat houdt het proefjaar in 2025 in?

Vanaf 2025 zamelt Omrin het restafval en gft-afval in. Omrin gaat in dat jaar met nieuwe vuilniswagens rijden. In het voorjaar worden de restafvalcontainers en gft-containers vervangen door nieuwe containers. Hierover ontvangen inwoners een brief van Omrin met meer informatie.

Als de nieuwe vuilniswagens rijden en de containers zijn vervangen, kan Omrin de (nieuwe) restafvalcontainer wegen. Vanaf juli 2025 krijg je inzicht in de hoeveelheid restafval die je aanbiedt. En kun je proberen om je afval te verminderen en nog beter te scheiden. 

Je betaalt in 2025 de normale afvalstoffenheffing. Pas vanaf 2026 ga je betalen voor diftar+.

Hoe werkt betalen per kilo?

De afvalwagen weegt de container voor het restafval met een chip. Vlak voordat de container wordt geleegd en vóór het terugplaatsen op de straat. De weeginstallatie berekent zo het nettogewicht restafval in de container. Je betaalt dus alleen voor het restafval dat je in de container had. 

Als je gebruikmaakt van een ondergrondse container, betaal je per keer dat je de klep opent.

Wat gaat het legen per kilo kosten?

Het is nog niet bekend wat de tarieven worden. Dit wordt aan het eind van 2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Hoeveel je uiteindelijk gaat betalen, hangt af van de hoeveelheid afval die je hebt.

Is diftar+ niet veel duurder voor inwoners?

Restafval wordt steeds duurder door hogere verbrandingsbelastingen vanuit het Rijk. Met diftar+ willen we ervoor zorgen dat de kosten van afvalverwerking niet verder oplopen. Als we niet op diftar+ overgaan, worden de kosten voor inwoners nog hoger.

Waarom wil de gemeente diftar+ invoeren?

Diftar+ helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen. Dat is nodig omdat nog veel restafval wordt verbrand. Het verbranden van restafval is slecht voor het milieu. Daarnaast blijven de kosten voor het verbranden maar stijgen door de verbrandingsbelasting. Als de gemeente nu geen maatregelen tegen de hoeveelheid restafval neemt, wordt het verwerken van afval duurder voor iedereen.

Restafval bestaat nu nog voor een groot deel uit herbruikbare grondstoffen. Zoals etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en glas. Dit hoort daar niet thuis. Door deze grondstoffen beter te scheiden, vermindert de hoeveelheid restafval. Met diftar+ stimuleert de gemeente inwoners om dit te doen. Hoe beter je afval scheidt, hoe minder je betaalt.

Waarom gaan plastic, metaal en drankkartons in de grijze container bij het restafval? Ga ik hier dan meer voor betalen?

De scheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic, metaal en drankkartons (PMD-afval) uit het restafval door nascheiding. Bekijk ook het filmpje over nascheiding. Je hebt zo geen extra container nodig voor PMD-afval. Omrin doet dit omdat het voor inwoners moeilijk is om plastic zó te scheiden dat het herbruikbaar is.

Het verwerken van PMD-afval kost altijd geld. Ook als het apart wordt ingezameld. Het inzamelen tegelijk met het restafval is beter voor het milieu en goedkoper. Omdat geen aparte inzameling en apart vervoer nodig is. 

Nu betaal je via de afvalstoffenheffing voor onder meer het verwerken van het PMD-afval.
 

Ik heb altijd veel restafval, terwijl ik daar niks aan kan doen. Ga ik meer betalen?

Inwoners die vanwege medische redenen of incontinentie extra afval aanbieden, kunnen hier niks aan doen. Daarom worden zij gecompenseerd. Meer informatie hierover volgt in 2025.

Wat als de buurman/buurvrouw zijn/haar afval in mijn restafvalcontainer gooit?

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als iemand ongevraagd gebruik maakt van je container, spreek hem of haar hier dan op aan. Het helpt ook als je de container pas op de dag van leging aan de straat zet. 

Als dit niet helpt, kun je een melding doen via onze website

Ook is het mogelijk om (op eigen kosten) een slot op je container te laten plaatsen. Meer informatie hierover volgt in 2025.
 

Nieuws

  • Compensatiemaatregelen voor diftar+

    Vanaf 2026 verandert de afrekening voor het afval in de gemeente Weststellingwerf. Inwoners betalen dan een vast tarief, per keer dat ze hun restafvalcontainer laten legen en per kilo restafval. Dit noemen we diftar+. De gemeente heeft besloten om maatregelen te nemen om bepaalde doelgroepen te compenseren.

  • Omrin gaat afval inzamelen in Weststellingwerf

    De gemeenteraad heeft besloten om de afvalinzameling in Weststellingwerf vanaf 2025 over te dragen aan Omrin. Hierdoor blijven de afvalkosten op termijn laag voor inwoners.

  • College B&W wil afvalinzameling overdragen aan Omrin

    Het college van burgemeester en wethouders wil de inzameling van het huishoudelijk afval in Weststellingwerf overdragen aan Omrin. Hierdoor kan de gemeente de afvalkosten voor haar inwoners op lange termijn laag houden.