Diftar+

We willen de hoeveelheid restafval per inwoner flink verminderen. Dat is beter voor het milieu en op termijn voor de portemonnee. Daarom wordt in 2026 diftar+ ingevoerd.

Wat is diftar+?

Diftar+ staat voor verschillende tarieven. Met diftar heb je gedeeltelijk zélf invloed op hoeveel je betaalt voor je afval. Je betaalt niet langer één vast bedrag. Je betaalt met diftar+:

  • Een vast (laag) basisbedrag;
  • Per keer dat je de restafvalcontainer laat legen;
  • Per kilo restafval

Hoe minder afval je hebt, hoe minder je dus betaalt.

Maak je gebruik van een ondergronds container? Dan betaal je per klepbeweging.

Wanneer wordt diftar+ ingevoerd?

In 2026 wordt diftar+ ingevoerd. Je betaalt dan een vast basisbedrag, per leging en per kilo restafval.

In 2025 gaan we proefdraaien met diftar+. 

Waarom gaat de gemeente diftar+ invoeren?

Diftar+ helpt om de hoeveelheid restafval te verminderen. Dat is nodig omdat nog veel restafval wordt verbrand. Het verbranden van restafval is slecht voor het milieu. Daarnaast blijven de kosten voor het verbranden maar stijgen door de verbrandingsbelasting. Als de gemeente nu geen maatregelen tegen de hoeveelheid restafval neemt, wordt het verwerken van afval duurder voor iedereen.

Restafval bestaat nu nog voor een groot deel uit herbruikbare grondstoffen. Zoals etensresten, groente-, fruit- en tuinafval (GFT), papier en glas. Dit hoort daar niet thuis. Door deze grondstoffen beter te scheiden, vermindert de hoeveelheid restafval. Met diftar+ stimuleert de gemeente inwoners om dit te doen. Hoe beter je afval scheidt, hoe minder je betaalt.

Wat verandert er in 2025?

In 2025 wordt het diftar-systeem voorbereid en getest. Dit verandert er in 2025:

  • Omrin gaat vanaf 6 januari het restafval en gft+e afval inzamelen. Dit doen ze eerst met de vuilniswagens waar de gemeente nu mee rijdt;
  • In het voorjaar komen er nieuwe vuilniswagens van Omrin;
  • In het voorjaar worden de restafvalcontainers en gft+e containers vervangen door nieuwe containers. Je ontvangt hierover meer informatie van Omrin;
  • Als de nieuwe vuilniswagens en containers er zijn, wordt het restafval gewogen. Vanaf juli kun je in de Omrin Afvalapp zien hoeveel restafval je aanbiedt.
  • Voor alle vragen over de inzameling van restafval en gft+e afval kun je voortaan bij Omrin terecht via syp@omrin.nl of 0900 210 0215. Dit kan bijvoorbeeld gaan over een kapotte container en het legen van de containers.
  • We nemen maatregelen om bepaalde doelgroepen te compenseren. In 2025 kun je je hiervoor aanmelden. Meer informatie hierover volgt binnenkort.

Je betaalt in 2025 de normale afvalstoffenheffing. Pas vanaf 2026 ga je betalen voor diftar+.

Kosten

Hoe werkt betalen per kilo?

De afvalwagen weegt de container voor het restafval met een chip. Vlak voordat de container wordt geleegd en vóór het terugplaatsen op de straat. De weeginstallatie berekent zo het nettogewicht restafval in de container. Je betaalt dus alleen voor het restafval dat je in de container had. 

Als je gebruikmaakt van een ondergrondse container, betaal je per keer dat je de klep opent.

Wat gaat het legen per kilo kosten?

Het is nog niet bekend wat de tarieven worden. Dit wordt aan het eind van 2025 vastgesteld door de gemeenteraad. Hoeveel je uiteindelijk gaat betalen, hangt af van de hoeveelheid afval die je hebt.

Is diftar+ niet veel duurder voor inwoners?

Restafval wordt steeds duurder door hogere verbrandingsbelastingen vanuit het Rijk. Met diftar+ willen we ervoor zorgen dat de kosten van afvalverwerking niet verder oplopen. Als we niet op diftar+ overgaan, worden de kosten voor inwoners in de toekomst nog hoger.

Ik heb vanwege medische redenen of incontinentie extra afval. Word ik hiervoor gecompenseerd?

Ja. Je kunt er (vaak) niets aan doen als je vanwege medische redenen of incontinentie extra afval aanbiedt. Daarom word je vanaf 2026 gecompenseerd met € 75,- per jaar op de afvalstoffenheffing. Je kunt je hiervoor binnenkort aanmelden.

Ook kun je, net zoals nu, een extra minicontainer aanvragen voor medische afval. De gemeente vergoedt de kosten voor de aanschaf hiervan.

Ik heb een laag inkomen en betaal nu geen afvalstoffenheffing. Verandert dit vanaf 2026?

Inwoners met een laag inkomen, ook wel minima genoemd, betalen op dit moment geen afvalstoffenheffing. Vanaf 2026 hoeven zij het vaste tarief van de afvalstoffenheffing ook niet te betalen. Wel moet je als minima de variabele kosten betalen: per leging en per kilo restafval. Zo stimuleren we jou om je afval (beter) te scheiden en profiteer je ervan als je dit goed doet. Om de gevolgen van de extra kosten te beperken, hoef je maar een deel van het variabele tarief te betalen. 

De gemeenteraad bepaalt eind 2025 de tarieven bij het vaststellen van de afvalstoffenheffing.

Overige vragen

Ik ben bang dat anderen afval in mijn restafvalcontainer gooien. Wat kan ik hieraan doen?

Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Als iemand ongevraagd gebruik maakt van je container, spreek hem of haar hier dan op aan. Het helpt ook als je de container pas op de dag van leging aan de straat zet. 

Als dit niet helpt, kun je een melding doen via onze website

Ook is het mogelijk om (op eigen kosten) een slot op je container te laten plaatsen. Meer informatie hierover volgt binnenkort.
 

Gaat de gemeente gratis keukenbakjes uitdelen? Hoe kom ik hieraan?

Ja. We gaan in 2025 (eenmalig) gratis keukenbakjes uitdelen. Een groot deel van het restafval bestaat nu namelijk nog uit etensresten. Een klein bakje op het aanrecht blijkt een goede manier te zijn om etensresten beter te scheiden en te voorkomen dat dit bij het restafval terecht komt. Binnenkort delen we hier hoe je aan het gratis keukenbakje kunt komen.
 

Ik ruim zwerfafval op en heb hierdoor extra afval. Waar kan ik dit inleveren?

We zijn er erg blij mee dat jij je inzet voor een schonere buurt! Het is niet eerlijk als je extra kosten moeten betalen omdat je zwerfafval in de restcontainer doet. Daarom komt er in 2026 een schone buurtpas. Met deze pas kun je zwerfafval gratis in een ondergrondse container in de buurt weggooien. Daarnaast blijft het mogelijk om, net zoals nu, zwerfafval kosteloos op het afvalbrengstation in te leveren. 

Ik heb kinderen die luiers dragen en daardoor extra afval. Wat kan ik hieraan doen?

Wegwerpluiers zorgen voor extra restafval en dus voor extra kosten. We raden je aan om over te stappen op wasbare luiers. Dat scheelt kosten en is beter voor het milieu.

We bieden inwoners met een laag inkomen gratis een wasbaar luierpakket aan. Je kunt je hiervoor in 2025 aanmelden. Er zijn in totaal 50 wasbare luierpakketten beschikbaar.

Waarom hoef ik plastic, metaal en drankkartons niet te scheiden?

De scheidingsinstallatie van Omrin haalt plastic, metaal en drankkartons (PMD-afval) uit het restafval door nascheiding. Bekijk ook het filmpje over nascheiding. Je hebt zo geen extra container nodig voor PMD-afval. Omrin doet dit omdat het voor inwoners moeilijk is om plastic zó te scheiden dat het herbruikbaar is.

Het verwerken van PMD-afval kost altijd geld. Ook als het apart wordt ingezameld. Het inzamelen tegelijk met het restafval is beter voor het milieu en goedkoper. Omdat geen aparte inzameling en apart vervoer nodig is.
 

Nieuws

  • Omrin start met afvalinzameling in gemeente Weststellingwerf

    Omrin neemt vanaf 6 januari de afvalinzameling over van de gemeente Weststellingwerf. Vandaag overhandigden wethouder Heidi den Hartigh en Arie Prins, medewerker van de gemeente, symbolisch de sleutel van de vuilniswagen aan Frits de Vries, chauffeur van Omrin.

  • Compensatiemaatregelen voor diftar+

    Vanaf 2026 verandert de afrekening voor het afval in de gemeente Weststellingwerf. Inwoners betalen dan een vast tarief, per keer dat ze hun restafvalcontainer laten legen en per kilo restafval. Dit noemen we diftar+. De gemeente heeft besloten om maatregelen te nemen om bepaalde doelgroepen te compenseren.

  • Omrin gaat afval inzamelen in Weststellingwerf

    De gemeenteraad heeft besloten om de afvalinzameling in Weststellingwerf vanaf 2025 over te dragen aan Omrin. Hierdoor blijven de afvalkosten op termijn laag voor inwoners.

Stel jouw vraag over afval

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Afhankelijk van je vraag, helpt Omrin of de gemeente je graag verder.

Stel hier je vraag

Luchtfoto van containers op het afvalbrengstation