Belastingen en heffingen, kwijtschelding
Kun je de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan heb je misschien recht op kwijtschelding. In dat geval hoef je de aanslag of een deel daarvan niet te betalen.
Je kunt alleen kwijtschelding aanvragen voor de afvalstoffenheffing en de onroerendezaakbelasting (OZB). Heb je rioolheffing op je aanslag staan? Hiervoor is geen kwijtschelding mogelijk.
Hoe werkt het?
Of je kwijtschelding krijgt, is afhankelijk van jouw inkomen en vermogen en eventueel dat van je partner. Bij de berekening houdt de gemeente ook rekening met het aantal huisgenoten (boven de 27 jaar) waarmee je kosten kunt delen. Dit is de ‘kostendelersnorm’.
Kwijtschelding is mogelijk als:
- het inkomen gelijk is aan of lager is dan het sociaal minimum.
- er geen sprake is van vermogen zoals:
- een eigen woning met overwaarde.
- een auto die meer dan € 3.350,- waard is, behalve als die auto onmisbaar is voor je werk of door invaliditeit.
- bezit of vermogen in kapitaal-/levensverzekering, aandelen of effecten. - het saldo van alle bank- en spaarrekeningen niet boven een bepaald bedrag uitkomt, afhankelijk van je woonsituatie.
- je niet meerdere kentekens op naam hebt staan.
Het overzicht van de normen voor inkomen en vermogen kun je bekijken op de website van de VNG.
Wat moet ik doen?
Nadat je de belastingaanslag hebt ontvangen, kun je online kwijtschelding aanvragen met DigiD. Je kunt dit het beste zo snel mogelijk doen. Lukt het niet om via DigiD kwijtschelding aan te vragen? Neem dan contact met ons op, dan sturen wij je een kwijtscheldingsformulier toe.
Heb je de hele aanslag meer dan drie maanden geleden betaald? Dan kun je geen kwijtschelding meer aanvragen.
Krijg je geen kwijtschelding?
Word jouw aanvraag voor kwijtschelding afgewezen en moet je de aanslag betalen? Dan is het altijd mogelijk om een betalingsregeling aan te vragen. Ben je het niet eens met de afwijzing? Dan kun je binnen 10 werkdagen bezwaar maken tegen de afwijzing van jouw aanvraag.
Aanvullende informatie
Kwijtschelding voor zelfstandig ondernemers
Zelfstandig ondernemers kunnen alleen kwijtschelding aanvragen voor privébelastingen. Kwijtschelding aanvragen voor gemeentelijke belastingen die betrekking hebben op je bedrijf is niet mogelijk.
Kwijtschelding voor waterschapslasten
Wil je een aanvraag kwijtschelding voor waterschapslasten indienen? Ga dan naar de website van het Noordelijk Belastingkantoor. Aanvragen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen en waterschapslasten worden los van elkaar beoordeeld.
Wet- en regelgeving
Lees meer over de regels voor kwijtschelding in de verordening kwijtschelding van de gemeente.