De Omgevingswet bundelt en vereenvoudigt regels die gaan over thema’s als bouwen en cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, water en bodem, natuur en gezondheid, en ruimte voor sport en bewegen.
Met de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen gaan we van traditioneel bouwtoezicht naar het bouwen onder kwaliteitsborging. Een gecertificeerde private kwaliteitsborger moet in opdracht van de bouwende partijen bij de gemeente een verklaring afgeven dat het bouwwerk technisch gezien voldoet aan de gestelde regels.
De Omgevingswet regelt dat elke gemeente één omgevingsplan moet maken. Dat plan moet in 2032 klaar zijn. Tot die tijd tellen alle ruimtelijke regels die de gemeente onder de oude wetten heeft gemaakt samen als één tijdelijk omgevingsplan.
Voordat je een omgevingsvergunning aanvraagt of een verzoek doet om een omgevingsplan te wijzigen, kan het verstandig zijn om een principeverzoek in te dienen.
Om te kunnen wonen, werken en leven in het veenweidegebied, wordt het ontwaterd. Hierdoor dalen de bodem en grondwaterstanden. Woningen die op houten palen zijn gebouwd, kunnen rotten of uitdrogen als ze niet onder (grond)water staan.
De gemeente controleert bedrijven en inwoners en houdt toezicht op bouw- en sloopwerkzaamheden, het verwijderen van asbest en het naleven van milieuregels.