Wasbare luiers: goed voor de wereld en je portemonnee
Toen zijn dochter Yara acht maanden oud was, maakte Ties Wijnen een rekensommetje. “Ik denk dat we op dat moment al iets van duizend luiers hadden weggegooid. Dat voelde als verspilling. Zowel zonde van het geld als slecht voor de wereld.” Dit besef zette hem en zijn vrouw Anne aan het denken: wasbare luiers, zou dat iets voor ons zijn?

Ties (34) en Anne (36) hebben samen een dochter: de tweejarige Yara. Duurzaamheid is voor de twee een belangrijk thema. “We proberen waar mogelijk duurzamer te leven. Bijvoorbeeld door tweedehands kleding te kopen of te kiezen voor nieuwe kleding die dichtbij is geproduceerd en lang meegaat.” Ook kleine aanpassingen, zoals het gebruik van navulbare handzeepflessen in plaats van telkens nieuwe te kopen, horen daarbij. Na de geboorte van Yara hadden Anne en Ties al eens wasbare luiers geprobeerd. “Maar die enorme luier om dat kleine lijfje, dat voelde niet goed,” vertelt Ties. Toch bracht het rekensommetje toen Yara acht maanden was hem aan het twijfelen, en besloot het stel de wasbare luiers een tweede kans te geven.
Hoe werkt het?
Ties laat een wasbare luier zien. De waterdichte buitenkant heeft een vrolijk printje met appeltjes en is voorzien van veel drukknoopjes, zodat de luier precies op maat gemaakt kan worden. Binnenin zit een dik stuk badstof en een los stuk microvezelstof, de zogenaamde ‘booster’. Deze materialen kunnen veel vocht opnemen. Daarnaast kan er een papieren inlegvel in de luier worden gelegd, waarmee je poep makkelijk kunt weggooien.
Het gebruik van wasbare luiers vraagt om een andere routine. In plaats van luiers weg te gooien, gaan ze de wasmachine in. De poep wordt eerst door de wc gespoeld of gaat met het papieren inlegvel in de luieremmer. Ties: “Als je wasbare luiers gebruikt, moet je je instellen op meer wassen draaien. Niet alleen voor de luiers zelf, maar ook voor de kleertjes. Want wasbare luiers lekken nu eenmaal sneller door.” Hoewel Ties en Anne overtuigd zijn van de voordelen, betekent dat niet dat het altijd even makkelijk is. “Als je iets belangrijk vindt, neem je bepaalde ongemakken voor lief,” zegt Ties.
Minder afval
Een groot voordeel is dat je veel minder afval hebt. Het gebruik van wasbare luiers scheelt duizenden luiers die anders in de container belanden. Dat scheelt ook een hoop kosten. Want als inwoners van de gemeente Heerenveen betalen Ties en Anna voor elke leging en kilo restafval. De extra wasjes kunnen daar niet tegenop. Een ander voordeel is dat kinderen met wasbare luiers vaak sneller zindelijk zijn. “Wegwerpluiers zijn tegenwoordig zo goed, dat een kind er bijna geen last van heeft als het met een natte luier rondloopt. Maar met wasbare luiers loop je echt met een natte lap tussen je benen,” lacht Ties. Hierdoor leren kinderen sneller wat het betekent om een natte luier te hebben en gaan ze eerder naar het potje.
Goede keuze
Hoewel het even wennen was, zijn Anne en Ties blij met hun keuze. “Je hoeft ook niet meteen helemaal over te stappen op wasbare luiers,” zegt Ties. “Elke luier die je bespaart, is er één. En als meer mensen dat zouden doen, zou dat al een enorm verschil maken voor het milieu.”
Gratis pakket wasbare luiers
Gezinnen met een laag inkomen kunnen een gratis pakket met wasbare luiers aanvragen. Dit pakket is onderdeel van de compenserende maatregelen van diftar+.