Omgevingswet
Op 1 januari 2024 gaat de Omgevingswet in. Deze wet bundelt en vereenvoudigt regels die gaan over thema’s als bouwen en cultureel erfgoed, milieu en duurzaamheid, water en bodem, natuur en gezondheid, en ruimte voor sport en bewegen. De regels gelden voor grote ontwikkelingen, maar bepalen ook of je bijvoorbeeld een dakkapel op uw woning mag plaatsen.
Voor wie is de Omgevingswet?
De Omgevingswet geldt voor iedereen in Nederland. Je krijgt met de Omgevingswet te maken als je bijvoorbeeld van plan bent jouw huis te verbouwen, een boom te kappen of ergens een bedrijf of buurthuis te beginnen. Het kan ook zijn dat jouw buren, een projectontwikkelaar of de gemeente in jouw omgeving gaat (ver)bouwen. In dat geval kun je meedenken over ontwikkelingen in jouw buurt.
De Omgevingswet uitgelegd:
Wat verandert er?
De Omgevingswet bekijkt de omgeving waarin je woont, werkt en leeft als één geheel. Door het bundelen van allerlei landelijke wetten en regels over die omgeving ontstaat meer overzicht. De bredere kijk op de omgeving komt ook terug in de Omgevingsvisie Weststellingwerf. De visie beschrijft de gewenste ontwikkeling van de gemeente en vormt het kader voor ruimtelijke ontwikkelingen.
In het omgevingsplan staan regels over de fysieke leefomgeving in Weststellingwerf. Die regels staan nu nog in bestemmingsplannen, gemeentelijke verordeningen en specifieke regels van het Rijk over bouwen en milieu.
Informatie die je nu op verschillende plekken verzamelt, vindt je straks op één plek: in het Omgevingsloket. In dit landelijke digitale loket zie je welke regels gelden op een adres, doe je een vergunningcheck of vraag je een omgevingsvergunning aan.