Verzoek om handhaving
De gemeente controleert bedrijven en inwoners en houdt toezicht op bouw- en sloopwerkzaamheden, het verwijderen van asbest en het naleven van milieuregels.
Denk je dat mensen of bedrijven zich niet aan de landelijke en/of gemeentelijke wet- en regelgeving houden? Dan kun je een handhavingsverzoek inleveren.
Schriftelijk handhavingsverzoek
De gemeente Weststellingwerf neemt geen e-mailberichten als handhavingsverzoek in behandeling. Op grond van artikel 2:15 Algemene wet bestuursrecht (Awb) en de Verordening nadere eisen elektronisch bestuurlijk verkeer gemeente Weststellingwerf 2015 kunnen handhavingsverzoeken alleen langs schriftelijke weg worden ingediend via briefwisseling.
Een handhavingsverzoek indienen kan alleen schriftelijk en met vermelding van de onderstaande gegevens:
- Je eigen naam
- Adres en woonplaats
- Je handtekening
- Een concrete beschrijving van de kwestie of situatie
- De locatie waar de kwestie of situatie zich voordoen
- Waarom je denkt dat er regels overtreden worden.
Je ondertekende brief met verzoek om handhaving stuur je naar:
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weststellingwerf,
t.a.v. Team juridische Handhaving afdeling OWO-VTH,
Postbus 60, 8470AB in Wolvega.
Besluit binnen 8 weken
De gemeente besluit binnen 8 weken over je verzoek. Als het niet mogelijk is om binnen 8 weken een besluit te nemen, dan kan het langer duren. Een handhavingsverzoek kan een langlopende juridische procedure zijn waar bezwaar en beroep tegen gegeven kan worden.
Handhavingsverzoek anoniem doen
Wij doen niets met anonieme handhavingsverzoeken. Want bij een handhavingsverzoek is het belangrijk dat degene die het indient er een direct belang bij heeft dat mensen of bedrijven zich aan de regels houden. Bijvoorbeeld: in het café beneden je woning is het terras na sluitingstijd nog open of een bedrijf op korte afstand van uw woning maakt meer geluid dan mag.
Vergunningen, toezicht- en handhavingsbeleid
De gemeente heeft het meeste aandacht voor de taken waar de risico’s het grootst zijn of waar de regels het slechtst worden nageleefd. Dat staat in het Vergunningen, toezicht- en handhavingsbeleid.
De Friese omgevingsdienst (FUMO) doet de meeste milieucontroles. Bij de FUMO kunt u digitaal een melding indienen.