Vuur stoken in de open lucht

Wil je een vuur stoken in de open lucht ? Vraag hiervoor een ontheffing aan bij de gemeente.

Vraag de ontheffing "stoken vuur" aan

Wat kost het?

De kosten voor het aanvragen van dit product kun je vinden in de legesverordening Je kunt de legesverordening via deze pagina bekijken.

Hoe werkt het?

Het is verboden om vuur te stoken in de open lucht. Het verbod geldt niét als je vuur maakt met kaarsen, fakkels, vuurkorven, terrashaarden of als je een vuur stookt om te koken, bakken en braden, zoals bij een barbecue. Dit mag uiteraard geen brandgevaar voor de omgeving opleveren.

Voorschriften

De gemeente kan ontheffing verlenen van het verbod. Meestal moet je je dan aan een aantal voorschriften houden. Zo kan de gemeente bepalen dat je een minimumafstand tot gebouwen of een bos moet aanhouden. Ook kan de gemeente aangeven welke materialen je voor het stoken van het vuur mag gebruiken. Toestemming voor een paasvuur wordt alleen gegeven indien je eerder een paasvuur hebt georganiseerd.

Ontheffing weigeren

De gemeente weigert de ontheffing om de volgende redenen:

  • om de openbare orde en veiligheid te garanderen;
  • om de woon- en leefomgeving te beschermen;
  • om de flora en fauna te beschermen;
  • om hinder te voorkomen.

Wat moet ik doen?

Vraag de ontheffing aan bij de gemeente. Geef in jouw aanvraag informatie over:

  • het soort afval dat verbrand wordt;
  • de locatie van het vuur;
  • de datum, starttijd en tijdsduur van het vuur.

Krijg je geen ontheffing en ben je het hier niet mee eens? Je kunt dan binnen zes weken nadat de beslissing is verzonden, bezwaar maken.

Wanneer je in het bezit bent van DigiD en woont in de gemeente Weststellingwerf, kun je de ontheffing digitaal aanvragen. DigiD zorgt ervoor dat je jouw adresgegevens niet hoeft in te vullen. Ook personen die niet in het bezit zijn van DigiD, kunnen de ontheffing digitaal aanvragen. Je moet dan zelf jouw persoonsgegevens invullen.