Iedere vier minuten belandt er in Nederland een 65-plusser op de eerste hulp na een val. Dit heeft vaak langdurige lichamelijke gevolgen, waardoor tuinieren, wandelen of spelen met de kleinkinderen veel moeilijker gaat. Ook kan het zijn dat hulp van familie of hulpverleners noodzakelijk wordt waardoor een deel van de zelfredzaamheid verloren gaat

Doe de valrisicotest en verklein de kans op een val. Onderaan deze webpagina leest u welke stappen u zelf kunt zetten om sterker te staan.

Hoe stevig staat u?

  1. Bent u in de afgelopen 12 maanden gevallen? 
  2. Bent u bezorgd om te vallen? 
  3. Heeft u moeite met lopen, bewegen of balans houden?

Heeft u een verhoogd valrisico? 

Is het antwoord op één of meerdere vragen JA? Dan heeft u een verhoogd valrisico. Gelukkig kunt u zelf veel doen om een val te voorkomen. Zo kunt u een gratis beweegprogramma volgen. Onderstaande fysiotherapiepraktijken bieden programma’s aan die u kunnen helpen om de kans op een val te verlagen. U kunt vrijblijvend contact opnemen met een praktijk voor meer informatie. Deelname is gratis.

Heeft u een geen verhoogd valrisico?

Is het antwoord op alle vragen NEE? Dat is goed nieuws! Blijf actief en oefen uw balans en spierkracht zodat u fit blijft. Doe bijvoorbeeld mee met het tv-programma Nederland in beweging of sluit u aan bij bestaande beweeg-of sportactiviteiten.

Ga naar het bestaande beweegaanbod

Welke beweegprogramma's zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten gratis beweegprogramma's.

  1. In Balans. In Balans is een groepstraining waarbij naast een informatiebijeenkomst ook trainingen gegeven worden die gericht zijn op de verbetering van evenwicht en spierkracht. 
    Duur: 14 weken
    Frequentie: Twee keer per week voor één uur. 
  2. Otago groepsprogramma. Otago groepsprogramma is een oefenprogramma ter verbetering van spierkracht en balans.
    Duur: 12 weken. 
    Frequentie: Twee keer per week voor één uur.   
  3. Vallen Verleden Tijd. Vallen Verleden Tijd is een training met behulp van een hindernisbaan, spelvormen en leren van valtechnieken.
    Duur: 5 weken. 
    Frequentie: Twee keer per week voor anderhalf uur.  

Let op: het beweegprogramma kan per aanbieder afwijken van bovenstaande omschrijving. Neem voor meer informatie over het beweegprogramma contact op met één van de deelnemende praktijken. 

Deelnemende fysiotherapiepraktijken

Op deze plek staat een kaart van een externe website. Mogelijk plaatst deze website cookies. Door op de knop te klikken accepteer je deze cookies en wordt de kaart getoond.

Wat kunt u zelf doen om een val te voorkomen

  • Maak het huis veilig. Kijk welke aanpassingen u in uw huis kunt doen om de kans op struikelen of uitglijden kleiner te maken.
  • Laat ieder jaar uw ogen controleren bij de opticien.
  • Draag goed passende schoenen waarvan de zolen niet te glad zijn, de hakken niet hoger dan 4 cm zijn en de veters niet te lang zijn.
  • Laat uw medicijnen minstens één keer per jaar controleren door de apotheker of huisarts.
  • Eet gezond en zorg dat u voldoende eiwitten binnenkrijgt. Dit zit in melk, kaas, vis, vlees, ei en vleesvervangers, brood, graanproducten, peulvruchten en noten.
  • Beweeg elke dag minstens 30 minuten per dag en train minstens twee keer per week uw spierkracht en evenwicht. 
     

Kijk voor meer informatie en tips op www.hoesterkstaik.nl