Strooien bij gladheid
In de winterperiode kunnen de wegen glad worden door sneeuw of ijzel. Meestal gaat de gladheid na een aantal dagen vanzelf weg. De gemeente Weststellingwerf neemt maatregelen om de gladheid te bestrijden, zoals het strooien van zout.
We strooien preventief
We strooien preventief. Dat betekent dat we zout strooien voordat het glad wordt. Door preventief te strooien verbruiken we minder zout. Dit scheelt geld en is beter voor het milieu.
We werken met een gladheidmeldsysteem. Het systeem voorspelt op basis van onder andere de wegdektemperatuur in combinatie met actuele weerberichten de kans op gladheid. Dat geeft ons de kans om te strooien voordat het glad wordt.
Als er veel sneeuw ligt lijkt het soms alsof er niet of te weinig gestrooid is. Dit is meestal niet het geval. Zout kan pas goed zijn werk doen als er over de gestrooide weg wordt gereden. Sneeuw of ijs smelt sneller als het zout goed wordt ingereden.
Waar strooien we?
We kunnen niet overal tegelijk te strooien. Om doorgaande wegen bereikbaar te houden voor hulpdiensten en overig wegverkeer, strooien wij deze wegen als eerst. Dit zijn de busroutes, hoofdwegen, doorgaande wegen en drukke fietsroutes. Daarna strooien we de andere wegen.
Bij extreme sneeuwval strooien we alleen de wegen in fase 1.
Toch de deur uit ondanks gladheid?
Wij doen dag en nacht ons best om de wegen zo veilig mogelijk te houden. Toch kan het gebeuren dat het glad blijft op een weg of wegdeel. Moet je toch de weg op als het glad is? Neem dan voldoende voorzorgsmaatregelen.
Hou je eigen paadje schoon (en denk aan de buren)
Elke inwoner kan zijn/haar eigen stukje stoep en tuinpad schoon en ijsvrij houden. Denk je ook aan je buurman/buurvrouw die slecht ter been is? Zij stellen jouw hulp vast op prijs! Thuis kun je prima strooien met zand of tafelzout.