Gemeente Weststellingwerf reikt Routekaart Religieus Erfgoed uit
Donderdagavond 20 juli reikte wethouder Hanneke Zonderland de Routekaart Religieus Erfgoed Weststellingwerf uit aan kerkeigenaren in Weststellingwerf. Het document geeft, samen met de bijbehorende kerkenpaspoorten, een beeld van de (van oorsprong) 28 kerkgebouwen in Weststellingwerf. Er staat in hoe de gebouwen nu gebruikt worden en wat de plannen voor de toekomst zijn.
Het kerkbezoek in Nederland loopt terug. Het Rijk heeft de gemeente daarom geld gegeven om een kerkenvisie op te stellen. ‘’We willen geen visie presenteren over iets wat niet ons eigendom is, daarom hebben we een routekaart gemaakt’’, vertelt wethouder Zonderland. Voor het opstellen van de routekaart is de gemeente in gesprek gegaan met alle kerkeigenaren.
Kerken andere functie
Uit deze gesprekken bleek onder andere dat een kwart van de kerkgebouwen tegenwoordig niet meer in gebruik is als kerk. Veel kerkeigenaren verwachten dat de functie van de kerkgebouwen de komende jaren verandert door de terugloop van kerkbezoekers. De routekaart heeft een basis gelegd om hierover met elkaar in gesprek te gaan. Dat is belangrijk om te doen, vindt wethouder Zonderland. Want een kerk is vaak een historisch, beeldbepalend gebouw in het dorp.
Mooi resultaat
Alle kerkeigenaren die hebben meegewerkt aan dit project ontvangen een bijdrage voor het verduurzamen van de kerk, bijvoorbeeld voor het gebruik van ledverlichting. “Het werken aan deze routekaart heeft het gesprek tussen de kerken en gemeente op gang gebracht, aldus wethouder Zonderland. Ik vind dat een mooi resultaat. We hebben afgesproken om ook in de toekomst met elkaar in gesprek te blijven”.