Collegeprogramma 2022-2026: ‘Samen blijven bouwen aan een sterk Weststellingwerf!’
Vandaag maakt het college van burgemeester en wethouders met het coalitieprogramma haar plannen voor de aankomende vier jaren bekend. Het collegeprogramma is de uitwerking door het college van het coalitieakkoord dat in juni door de vier coalitiepartijen is gesloten. Aan de hand van negen thema’s gaat het college door met wat er de afgelopen jaren is bereikt en wil het zich verder ontwikkelen. Het college wil samen met de gemeenteraad, inwoners en ondernemers blijven bouwen aan een sterk Weststellingwerf. Bij samen besturen is het uitgangspunt om een benaderbare, toegankelijke en meedenkende gemeente te zijn.
Zorg, ondersteuning en participatie
Iedereen in Weststellingwerf moet kunnen meedoen, niemand hoeft aan de zijlijn te staan. Wanneer nodig zorgt de gemeente voor een vangnet voor zorg, inkomen of ondersteuning. Door preventie en vroeg signalering moeten inwoners sneller worden geholpen, waarbij de verwachting is dat hulp voor een kortere periode nodig is.
Werk en economie
Een sterke lokale economie vormt de basis voor het in stand houden van voorzieningen en het creëren van banen. Door ondernemers volop ruimte te geven om te ondernemen en te zorgen voor minder regels, stimuleert de gemeente een gezonde economie. Wat zich vertaalt in meer werkgelegenheid. Ook de komende jaren wordt er geïnvesteerd in de industrieterreinen en winkelstraten. In het centrum van Noordwolde worden verbeteringen in de publieke ruimte doorgevoerd. In Wolvega gaat de uitvoering van de centrumvisie verder. Er zal ook onderzoek worden gedaan naar de mogelijkheden voor het oprichten van een ondernemershuis.
Wonen
Het realiseren van meer huizen heeft grote prioriteit. Weststellingwerf is een groeigemeente waar passend wonen voor iedereen mogelijk moet zijn. In de tweede fase van de Lindewijk is er extra aandacht voor starters- en seniorenwoningen. De gemeente wil faciliteren en ondersteunen bij de ontwikkeling van grote en kleine plaatsen. Het versterken van de grotere kernen Wolvega en Noordwolde wordt vervolgd. Voor dorpen komt er een woningbouwtoolkit. Dit hulpmiddel, een symbolische gereedschapskist, ondersteunt dorpen in het doorlopen van de stappen bij woningbouwinitiatieven.
Leefomgeving en dorpen
De zesentwintig dorpen in de gemeente hebben een rijk verenigingsleven. Met belangrijke voorzieningen om elkaar te ontmoeten, samen te sporten of nieuwe dingen te leren. De gemeente prijst zich gelukkig dat zoveel mensen zich inzetten voor het algemeen belang van hun dorp, lokale initiatieven opstarten en nieuwe ontwikkelingen stimuleren. Plaatselijk organisaties hebben vaak goede ideeën om de belangrijke rol die ze hebben te behouden en versterken. De gemeente vindt dit heel waardevol. Daar waar de energie en ambitie is wil de gemeente zo goed mogelijk ondersteunen.
Openbare ruimte, verkeer en vervoer
Voor het verbeteren en op peil houden van een goede en veilige openbare ruimte, toegang tot dorpen en platteland, aanwezigheid van winkels, bedrijventerreinen en openbare voorzieningen, wordt extra geïnvesteerd in wegen, fietspaden, ecologisch bermbeheer en speelveldjes.
Begroting 2023
Het gaat financieel goed met de gemeente Weststellingwerf. De financiën staan er goed voor en de inkomsten en uitgaven zijn op orde. De coalitie wil lage (woon)lasten en heeft ruimte om te investeren.
Het collegeprogramma en de begroting worden op
maandag 7 november door de raad behandeld.
Digitale nieuwsbrief
Weststellingwerf verspreidt iedere twee weken een digitale nieuwsbrief. De nieuwsbrief bevat een bundeling van berichten die de laatste twee weken zijn verschenen.