CO2-prestatieladder gemeente Weststellingwerf

Klimaatveranderingen, problemen in de wereldhandel en het opraken van fossiele brandstoffen zijn belangrijke problemen. We moeten minder energie gebruiken en nieuwe manieren vinden om energie te maken en delen. Dit is nodig om in de toekomst genoeg energie te hebben. Zo blijft onze gemeente leefbaar.

CO2-footprint

Om klimaatveranderingen te stoppen, moeten we minder CO2 uitstoten. In Nederland gebruiken we de CO2-prestatieladder om dit te doen. De gemeente Weststellingwerf doet mee.

CO2-footprint 2023

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CO2-footprint 2023 gemeente Weststellingwerf:

  • Aardgasverbruik: 24%
  • Brandstofverbruik bedrijfsmiddelen: 1%
  • Brandstofverbruik wagenpark: 15%
  • Elektriciteitsverbruik vastgoed: 58%
  • Elektriciteitsverbruik wagenpark: 0%
  • Warmtelevering: 0%
  • Zakelijk vervoer: 2%
  • Vliegreizen: 0%

Participatie

Wij doen mee aan samenwerkingen waar bedrijven, overheden en organisaties nieuwe ideeën en ontwikkelingen delen. Voorbeelden hiervan zijn:

Friese Energie Tafel (FET)

Aan de Friese Energietafel (FET) werken we samen aan een duurzaam en toekomstbestendig energiesysteem voor Fryslân. We kijken verder dan onze eigen grenzen en werken samen met andere overheden, maatschappelijke organisaties, netbeheerders én de mienskip. Door dit netwerk vol kennis en ambitie vinden we samen slimme oplossingen voor schone energie in Fryslân.

Bij de Friese Energietafel pakken we verschillende taken aan, zoals de energie-infrastructuur en de warmtetransitie. Ook werken we aan andere nieuwe ontwikkelingen, altijd met aandacht voor CO2-reductie. We zetten hier samen de schouders onder, zoals we dat in Fryslân al vaker hebben gedaan.

Homepage | Energietafel (frieseenergietafel.nl)

Vereniging Circulair Friesland

Wij willen van onze provincie de meest circulaire regio maken in 2025. Fryslân heeft grote plannen en werkt hard aan dit doel. Dit betekent: niet alleen praten, maar vooral doen. We werken hier allemaal aan mee, zowel individueel als samen, want samen staan we sterker. Daarvoor is de vereniging.

Homepage - Vereniging Circulair Friesland

De Transitievisie Warmte

Het doel van de Nederlandse overheid is om in 2050 geen schadelijke broeikasgassen zoals CO2 meer uit te stoten. Door minder aardgas te gebruiken en uiteindelijk alle gebouwen aardgasvrij te maken, verminderen we de uitstoot van CO2. Zo voorkomen we dat het klimaat verder opwarmt.

Daarom gaan we de komende dertig jaar dingen anders doen. Nu gebruiken we aardgas om gebouwen te verwarmen, te koken en te douchen. De komende jaren stappen we over op duurzame warmtebronnen. Deze verandering noemen we de warmtetransitie.

De warmtetransitie is niet van de ene op de andere dag klaar. Er komt veel bij kijken. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk. Door hier nu over na te denken, zijn we straks beter voorbereid.

De gemeente Weststellingwerf werkt samen met de gemeenten Ooststellingwerf en Opsterland aan een Transitievisie Warmte. Door dit samen te doen, kunnen we van elkaars kennis en ervaring leren.

Homepage | Transitievisie Warmte OWO-gemeenten (ireporting.nl)

Wat kun jij doen?

Benieuwd wat jij zelf als ondernemer of inwoner kunt doen om energie te besparen en daarmee minder CO2 vrij te laten komen?

SKAO (Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen)

De CO2-Prestatieladder is hét duurzaamheidsinstrument van Nederland dat bedrijven en overheden helpt bij het reduceren van CO2 en kosten. Binnen de bedrijfsvoering, in projecten én in de keten. De Ladder wordt als CO2-managementsysteem en als aanbestedingsinstrument gebruikt.

Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden & Ondernemen (SKAO) is de onafhankelijke eigenaar en beheerder van de CO2-Prestatieladder en verantwoordelijk voor het gebruik en de doorontwikkeling van het certificeringschema. 

Meer informatie over SKOA

Op de website van SKAO vind je meer informatie over de certificering. 

Meer informatie